Dumnezeu ne dă echipament de protecție – 27 noiembrie 2022

SCOPUL LECȚIEI: Să enumerăm elementele armăturii lui Dumnezeu și să diferențiem între elementele ofensive și cele defensive învățând cum să le folosim mai eficient în viața noastră. 

TEXTUL LECȚIEI: EFESENI 6:10-18

VERSETUL DE AUR: EFESENI 6:13

De aceea, luaţi toată armătura lui Dumnezeu, ca să vă puteţi împotrivi în ziua cea rea şi să rămâneţi în picioare, după ce veţi fi biruit totul.– Efeseni 6:13

CONTEXTUL LECȚIEI

Pavel a scris epistola către Efeseni fiind foarte conștient de miza luptei dintre bine și rău. Cele mai multe dintre epistolele sale au abordat probleme specifice din cadrul bisericii. Epistola către Efeseni este unică, totuși, în prezentarea Evangheliei în general, fără a-și asuma probleme specifice cu care se confruntă această biserică. Acest lucru se poate datora în parte intenției lui Pavel ca această scrisoare să înceapă să circule din Efes pe un teritoriul mai larg, ceea ce este acum Turcia. După ce a plantat biserici în lumea romană pe parcursul a mai bine de două decenii, apostolul fusese arestat la Ierusalim în timpul unei revolte (Faptele Apostolilor 21:26–35). Un guvernator corupt a refuzat să rezolve cazul (24:27); așa că, după ce a stat doi ani în închisoare, Pavel a făcut apel la Cezar. Acest apel a dus la o călătorie la Roma pentru a fi judecat (25:1–12). Pavel a petrecut apoi doi ani în arest la domiciliu la Roma, așteptând o audiere în fața împăratului (Fapte 28:30). În acest timp (aproximativ 61–63 d.Cr.) Pavel a scris scrisori către bisericile sale din orașele din est, inclusiv cea din Efes. Fără îndoială, circumstanțele arestării sale și frustrările zilnice din închisoarea lui l-au determinat pe Pavel să conștientizeze mai mult planurile lui Satana și pregătirea necesară pentru a le învinge.

STRUCTURA LECȚIEI

  1. Împuternicit de Dumnezeu (Efeseni 6:10-12)
  • Protecție divină (v. 10-11)
  • Dușmani nevăzuți (v. 12)
  1. Echipat de Dumnezeu (Efeseni 6-13-10)
  • Echipament complet (v. 13-17)
  • Rugăciune cu credință (v. 18)

ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚIE

  • Cum s-ar schimba interacțiunile tale cu oamenii dacă ți-ai aminti de fiecare dată că dușmanul real este Satan și nu semenii tăi?
  • Care sunt aspectele vieții tale care sunt vulnerabile la atac din partea lui Satan? Cum le poți proteja?
  • Care sunt elementele principale ale Evangheliei?

APLICAȚIE PRACTICĂ

Poporul lui Dumnezeu este mereu atacat de cel rău. Reînnoite în Cristos, viețile noastre sunt în contradicție cu lumea din jurul nostru, lumea pe care Satan încearcă cu fermitate să o alinieze cu căile sale rele. Simțim mereu tensiunea de a trăi într-o lume bântuită de forțele malefice; simțim presiunea pe care forțele răului o apasă asupra noastră. Este ușor și firesc să ne simțim slabi atunci când pare că întunericul ne înconjoară. Dar prin harul lui Dumnezeu suntem puternici. Nu există defecte în armura Lui, nici lacune în protecția pe care o oferă. 

Trecând în revistă tot ce ne-a oferit Dumnezeu, ne-am reînnoit puterea de a rămâne fermi în orice împrejurare. Deși bătălia spirituală poate părea adesea sumbră, știm că Dumnezeu deține victoria. El va alege momentul să răstoarne tot ceea ce i se opune lui și poporului său. Ceea ce ni se pare nouă lent este răbdarea Domnului nostru, dând fiecărei persoane timp să accepte Evanghelia și să se îndepărteze de întunericul vieților lor anterioare. 

Așa că îmbrăcați-vă armătura! Și amintiți-vă cine este adevăratul dușman. Rugați-vă pentru cei care vi se alătură în luptă. Și continuați să vă rugați pentru toți cei care aleg să rămână fără apărare împotriva atacurilor diavolului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s