Apărarea credinței noastre – 17 martie 2023

SCOPUL LECȚIEI: să identificăm textul citat din Vechiul Testament, să comparăm și să deosebim lucrurile pe care „trebuie” să le facem și cele pe care „nu trebuie” să le facem și să ne propunem un „da” și un „nu” pentru săptămâna care ne stă în față.

TEXTUL LECȚIEI: 1 Petru 3:8-17

VERSETUL DE AUR: „Căci este mai bine, dacă așa este voia lui Dumnezeu, să suferiți pentru că faceți binele decât pentru că faceți răul!” (1 Petru 3:17)

CONTEXTUL LECȚIEI:

Petru a fost unul dintre cei 12 ucenici inițiali ai Domnului Isus (cunoscuți și ca apostoli; Luca 6:13). Petru (numit și Simon sau Cefa; Ioan 1:42) era cunoscut pentru impulsivitatea sa (exemplu: Matei 14:22-28; 16:22; 26:35; Marcu 9:5-6; Ioan 18:10). În ciuda acestui fapt – sau poate datorită acestuia – pare să fi ocupat un loc special în rândul celor doisprezece. Este primul apostol numit în toate situațiile în care sunt înșiruiți toți ucenicii (Matei 10:2-4; Marcu 3:16-19; Luca 6:14-16; Fapte 1:13). Domnul Isus i-a dat „cheile Împărăției cerurilor” (Matei 16:19). După înălțarea Domnului Isus, Petru a devenit liderul bisericii din primul secol (vezi Fapte 1:15-17, 2:14-40, 15:6-29). Lucrarea sa s-a concentrat cu precădere asupra evreilor (vezi Galateni 2:8). Din această poziție, a suferit persecuții (exemplu: Fapte 12:1-4) care i-au schimbat perspectiva cu privire la suferință și încercări. 

STRUCTURA LECȚIEI:

  1. Purtarea potrivită (1 Petru 3:8-12)
  • Să fim o binecuvântare (v. 8-9)
  • Să căutăm pacea (v. 10-12)
  1. Credincioși netulburați (1 Petru 3:13-17)
  • Nu vă temeți (v. 13-14)
  • Fiți gata să răspundeți (v. 15-17)

ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚII:

  1. De ce se întâmplă uneori că creștinii nu se bucură de darul unității pe care l-au primit de la Dumnezeu? Care sunt dovezile scripturale care ne dau încredere în darul unității, chiar dacă credincioșii par să rămână divizați?
  2. Care sunt binecuvântările pe care le-ai experimentat în urma suferinței de dragul neprihănirii? 
  3. Cum putem comunica și altora speranța binecuvântării care va veni, fără a ignora durerea prin care trec frații noștri?
  4. Cum putem rămâne pregătiți să răspundem cu privire la nădejdea care este în noi?

APLICAȚII PRACTICE:

Puțini sunt cei care vor experimenta vreodată nivelul de suferință pe care l-au îndurat martirii istoriei creștinătății. Cu toate acestea, îndemnurile lui Petru sunt cât se poate de relevante pentru noi! Atunci când trecem prin suferințe, s-ar putea să căutăm semnificație în durerea noastră. Întrebarea pe care ne-o vom pune cel mai probabil este: „De ce?”

Este o întrebare naturală și lesne de înțeles. Însă trebuie să fie și temporară, pentru că, în cele din urmă, „De ce?” trebuie să fie înlocuit cu „Ce urmează acum?” Iată modalitatea prin care reacția noastră la suferință poate sluji pentru a-i îndruma pe oameni la o viață de credință în Domnul Isus. Dumnezeu vrea tot ce este mai bun pentru oameni. Atunci când trec prin suferință, credincioșii trebuie să-și amintească să rămână uniți în încrederea lor în Dumnezeu. 

Leave a comment