David este uns împărat – 30 octombrie 2022

SCOPUL LECȚIEI: Să înțelegem procesul de selecție a lui David și să-l comparăm cu cel al lui Saul rugându-ne ca Domnul să ne dea și nouă o inimă curată. 

TEXTUL LECȚIEI: 1 SAMUEL 16:1-13

VERSETUL DE AUR: 1 SAMUEL 16:7b

Domnul nu se uită la ce se uită omul; omul se uită la ceea ce izbeşte ochii, dar Domnul se uită la inimă– 1 Samuel 16:7b

CONTEXTUL LECȚIEI

O mare parte din contextul acestei lecții este împărtășit cu cel din lecția precedentă. Primul împărat al Israelului, Saul, a fost identificat de Domnul și uns de Samuel. Dar Saul și-a depășit rolul și nu a ascultat de Domnul (1 Samuel 13:7b–14; 15:2–33). Saul a demonstrat din ce în ce mai mult neajunsurile de a avea un împărat. Drept urmare, Domnul a decis să găsească un alt împărat (15:35). Evenimentele din această lecție au avut loc cândva în timpul domniei de 40 de ani a lui Saul, care a durat între 1050 și 1010 î.Cr. Domnia lui David nu avea să înceapă până în 1010 î.Cr., dar Saul și familia lui știau cu mult înainte de atunci că nu ei erau începutul unei dinastii în Israel (1 Samuel 23:16–17).

STRUCTURA LECȚIEI

  1. Dumnezeu alege un nou împărat (1 Samuel 16:1-3)
  • Respingerea (v. 1)
  • Direcția (v. 2-3)
  1. Dumnezeu îl alege pe David (1 Samuel 16:4-13)
  • Sosirea la Betleem (v. 4-5)
  • Respingerea fiilor mai mari (v. 6-10)
  • Alegerea lui fiului de păstor (v. 11-13)

ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚIE

  • Uneori există situații, ca cea în care s-a aflat Samuel, în care trebuie să acționăm, pentru a face voia Domnului, într-un mod care nu este pe placul celor din jur. Cum putem să ne asigurăm că în astfel de situații suntem în voia Domnului cu adevărat?
  • Ce ai putea învăța dintr-o situație în care nu ai fost promovat într-o funcție de autoritate, deși ți-ai fi dorit, sau ai fi meritat? Cum poți să slujești în mod eficient, chiar dacă nu ai fost chemat să fii lider?
  • Duhul Domnului a venit peste David după ce el a fost uns de Samuel. Noi cum experimentăm prezența Duhului Sfânt în viața noastră și ce putem face în mod concret pentru a urma călăuzirea Lui?

APLICAȚIE PRACTICĂ

Alegerea lui Dumnezeu a depășit așteptările omenești și demonstrează că Domnul cunoaște inima omului. Suntem dezavantajați atunci când luăm decizii pe baza a ceea ce vedem. Și vederea poate să nu se limiteze la ceea ce simțim chiar în fața ochilor noștri. Ne temem că războiul și persecuția ar putea veni la noi, ne temem de violență; ne temem de următorul uragan, tornadă sau cutremur. Deplângem eșecurile morale ale liderilor noștri seculari și, mai ales, ale liderilor creștini. Dar, ca și David, am fost unși cu Duhul Sfânt (2 Corinteni 1:21–22). Iar acest Duh ne duce nu în frică de ceea ce vedem, ci cu încredere în ceea ce nu vedem, cu speranța în ceea ce cunoaștem prin credință (5:7). La fel ca Samuel, nu știm adesea întreaga poveste sau ce trebuie să facem în viitor. Pentru profet, ca și pentru noi, Domnul dă informațiile necesare pentru a putea acționa cu credință. Putem lucra cu încredere atunci când suntem concentrați să devenim mai asemănători Domnului Isus și să-i chemăm pe alții să-L iubească așa cum facem noi. Când privești lumea, nu te baza doar pe simțurile tale. Cere-i lui Dumnezeu o inimă care să vadă ceea ce vede El, pentru a privi dincolo de teamă și păcat la lucrarea Lui răscumpărătoare și dorința Lui pentru inimile tuturor oamenilor. Să ne rugăm așa cum a făcut David: „Zidește în mine o inimă curată, Doamne!” (Psalmul 51:10).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s