Dumnezeu ne amintește despre chemare – 12 februarie 2023

SCOPUL LECȚIEI: În urma participării la această lecție, fiecare participant va putea să identifice modurile în care Pavel, Lois și Eunice au influențat credința lui Timotei, să explice tehnica de mentorare folosită de apostolul Pavel, să dezvolte un plan personal de apărare a credinței (învățăturii sănătoase). 

TEXTUL LECȚIEI: 2 Timotei 1:3-14 VERSETUL DE AUR: 2 Timotei 1:13

Dreptarul învăţăturilor sănătoase pe care le-ai auzit de la mine ţine-l cu credinţa şi dragostea care este în Hristos Isus. — 2 Timotei 1:13

CONTEXTUL LECȚIEI

Scrierile apostolului Pavel se împart în două grupări majore: Epistolele închisorii (Efeseni, Filipeni, Coloseni și Filimon) și Epistolele pastorale (1 Timotei, 2 Timotei și Tit). Scrisoarea  2 Timotei s-ar putea încadra de fapt în oricare dintre categorii, deoarece Pavel a scris-o în timp ce era închis (2 Timotei 1:16; 2:9). Noul Testament prezintă 2 Timotei într-o manieră necomplicată: ca o scrisoare scrisă de apostolul Pavel către tânărul evanghelist Timotei. Ne este prezentată persoana lui Timotei în Fapte 16:1–3. Această introducere are loc în contextul celei de-a doua călătorii misionare a lui Pavel, care se extinde de la Fapte 15:36 până la 18:22. De-a lungul timpului, Pavel a ajuns să se gândească destul de bine la Timotei ca protejat, referindu-se la el de patru ori drept „fiu” în sens spiritual (1 Corinteni 4:17; Filipeni 2:19–22; 1 Timotei 1:2; 2). Timotei 1:2). Știm anumite lucruri despre Timotei într-un sens personal: era relativ tânăr (1 Timotei 4:12), probabil avea o personalitate rezervată (1 Corinteni 16:10) și era adesea bolnav (1 Timotei 5:23). Strămoșii lui erau atât ai iudaismului, cât și a păgânismului (Fapte 16:1) și avea o bună reputație printre credincioșii din regiunea natală (16:2). Încrederea lui Pavel în el a crescut de-a lungul timpului (vezi 19:22), atât de mult încât Timotei este numit ca cel care a primit unele dintre scrisorile lui Pavel (exemplu: 2 Corinteni 1:1). Dedicarea lui Timotei pentru Evanghelie a dus la întemnițarea lui la un moment dat (Evrei 13:23). Cele două duzini de apariții ale numelui său în Noul Testament indică importanța rolului său în răspândirea Evangheliei. După zilele sale ca misionar călător cu Pavel, Timotei pare să se fi stabilit într-o lucrare situată în Efes (1 Timotei 1:3). Datam scrisoarea lui 2 Timotei din aproximativ anul 67 d.Hr., ca scrierea finală a Noului Testament a lui Pavel înainte de executarea sa la Roma (vezi 2 Timotei 4:6–8). Persecuția sub împăratul Nero (care a domnit în anii 54–68 d.Hr.) era în desfășurare. Dar problemele interne ale bisericii din Efes și conducerea lui Timotei în această privință au fost principalele preocupări ale lui Pavel.

STRUCTURA LECȚIEI

I. Reamintirea moștenirii (2 Timotei 1:3-7)

A. Recunoștință, conștiință, rugăciune (v. 3) 

B. Dorința, întristarea, bucuria (v. 4) Lăsarea prietenilor în urmă 

C. Lois, Eunice, Pavel (v. 5–6) O bunică credincioasă 

D. Putere, dragoste, cinste (v. 7) 

II. Rațiunea pentru credincioșie (2 Timotei 1:8–12) 

A. Putere, nu rușine (v. 8) 

B. Har, nu fapte (v. 9) 

C.​ Viața, nu moartea (v. 10–12) 

III. ​Responsabilitatea păzirii (2 Timotei 1:13–14) 

A.​ Ce să faceți ( v. 13) 

B.​ Cum se face (v. 14) 

ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚIE

  • În lecția aceasta ni se amintește despre importanța rugăciunii. Cum ți-ai descrie viața de rugăciune la momentul acesta? Ce ai putea face să ți-o îmbunătățești?
  • Care dintre strămoșii tăi te-au încurajat pe calea credinței? Ce poți învăța din exemplul vieții lor?
  • Are teama vreun rol în viața noastră de credință? De ce, sau de ce nu?
  • Având în vedere că nu suntem mântuiți prin fapte, de ce am fi înclinați dă facem fapte bune?

APLICAȚIE PRACTICĂ

În mediul nostru saturat de media, poate fi greu să găsim spațiu pentru o învățătură sănătoasă. Chiar și în cercurile creștine, este ușor să te lași purtat de griji cu privire la starea lumii și a societății. Lecția de astăzi să ne reamintească să ne concentrăm asupra Evangheliei, care are puterea de a schimba vieți. Responsabilitatea dată de Pavel lui Timotei să devină de azi și responsabilitatea noastră!

(Traducerea și adaptarea: Pastor Dr. Marius Lucan)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s