Umblarea în iubire – 6 ianuarie 2019

Text: 2 Tesaloniceni 3:1-5; 2 Ioan 4-11

Verset de aur: 2 Ioan 6

Prezentarea lecției:

Scopul – Să înțelegem motivele care l-au determinat pe Ioan să refuze categoric găzduirea învățătorilor falși; să înțelegem cine este „antihristul”, așa cum este definit el de Ioan; și să identificăm care trebuie să fie reacția noastră biblică față de învățăturile false.

 Contextul lecției:

Pavel scrie din Corint epistola cunoscută ca „2 Tesaloniceni˝, în anul 52 d.Cr. El a vizitat Salonicul înainte de această dată dar nu a stat mult timp, datorită împotrivirii evreilor (Fapte 17:1-10). Scopul epistolei este de a ajuta biserica nou înființată din acest oraș să înțeleagă mai bine învățăturile lui Pavel, în absența lui, așa încât să poată recunoaște și lupta împotriva ereziilor.

Una dintre cele mai periculoase erezii din primul secol a fost mișcarea iudaizatorilor. Mulți dintre primii creștini erau evrei. Unii dintre ei au văzut creștinismul ca fiind o continuare a credinței iudaice – un fel de super iudaism. Acești învățători aveau convingerea că toate aspectele legii iudaice trebuie aplicate în biserica creștină, chiar și la credincioșii dintre neamuri. Prin urmare, ei învățau că fiecare creștin trebuie să se supună legilor iudaice privind circumcizia și interdicțiile legate de mâncarea. Erezia iudaizatorilor a constat din faptul că au crezut că mântuirea presupune respectarea obligatorie și a acestor legi.

Autorul epistolei 2 Ioan este identificat doar ca „prezbiterul”, dar tradiția creștină îi atribuie cele trei epistole din această categorie lui Ioan. El scrie bisericii din Efes pentru a-i încuraja pe destinatari să trăiască în iubire și să se ferească de învățătorii înșelători.

Structura lecției:

A. Îndreptarea inimilor (2 Tesaloniceni 3:1-5)

 • Rugăciunea pentru izbăvire (v. 1-3)
 • Încrederea cu privire la umblare (v. 4-5)

B. Umblarea în adevăr (2 Ioan 4-6)

 • Baza adevărului (v. 4-5)
 • Porunca (v. 6)

C. Respingerea înșelătorilor (1 Ioan 7-11)

 • Ce nu mărturisesc înșelătorii (v. 7-8)
 • Ce nu au înșelătorii (v. 9-11)

Întrebări pentru discuție:

 • Cum putem fi mai eficienți în rugăciunea unii pentru alții?
 • Cum ne poate ajuta „încrederea în Domnul” să depășim momentele de pesimism?
 • Care sunt câteva modalități practice prin care biserica poate arăta că „ne iubim unii pe alții”?

Aplicații practice

 • În biserică se vor găsi întotdeauna unii care să schimbe învățăturile care îi deranjează din Scriptură. Uneori trebuie să menținem un echilibru delicat între a-i tolera, în iubire, pe de o parte, și, pe de altă parte, a da dovadă de intransigență față de învățăturile false.
 • Conducătorii bisericii nu pot neglija responsabilitatea pe care o au în această privință. Când aceștia neglijează responsabilitatea de a respinge învățătorii falși, invocând porunca de a ne „iubi unii pe alții”, ei nu dau dovadă de dragoste față de mireasa lui Christos.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s