Chemarea lui Avram – 14 octombrie 2018

Text: Geneza 9-12

Verset de aur: Geneza 12:2,3

Prezentarea lecției:

Scopul – Să înțelegem scopul și conținutul legământului lui Avram cu Dumnezeu și de asemenea să înțelegem scopul genealogiilor din Geneza.

 Contextul lecției:

Tema trimestrului acestuia la școala duminicală este creația, identitatea lui Dumnezeu în calitate de Creator și rolul pe care oamenii îl au în împlinirea promisiunilor lui Dumnezeu în toate generațiile. Săptămâna trecută am studiat legământul lui Dumnezeu cu Noe, o persoană credincioasă într-o perioadă marcată de mult păcat. Pentru că Noe a fost credincios, el a primit un rol special în planul lui Dumnezeu de reînnoire a creației după marele potop.

Geneza capitolul 10 ne oferă o linie genealogică a descendenților lui Noe. Evenimentul de la Turnul Babel a dus la răspândirea diferitelor clanuri și la izolarea multora din ele. În cadrul acestui proces, urmașii lui Sem s-au stabilit treptat în Mesopotamia (Irak-ul și Iranul zilelor noastre), unde s-a născut și Avram (Avraam).

Chiar dacă pasaje ca cele din Geneza 10 pot părea plictisitoare pentru mulți cititori, genealogiile erau foarte semnificative pentru multe grupuri sociale din antichitate. Societățile tribale foloseau genealogiile pentru a-și stabili identitatea lor și a celorlalte clanuri cu care interacționau. Aceste identități stăteau la baza proprietății private asupra pământurilor, la baza alianțelor politice sau militare, în comerț și altele.

Structura lecției

A. Moștenirea (Geneza 10:1, 11:10, 27)

 • Spița neamului lui Noe  (v. 1)
 • Spița neamului lui Sem (v. 10)
 • Spița neamului lui Terah (v. 27)

B. Călătoria (Geneza 11:31, 32)

 • Plecarea din Ur (v. 31a)
 • Călătoria la Haran (v. 31b)
 • Moartea lui Terah (v. 32)

C. Promisiunea (Geneza 12:1-4)

 • O chemare la binecuvântare (v. 1-3)
 • Călătoria la 75 de ani (v. 4)

Întrebări pentru discuție

 • Ce lecții ai învățat dintr-o perioadă a vieții în care ți se părea că ești blocat undeva, într-un Haran?
 • În ce fel ai putea să-ți ajuți biserica să fie o binecuvântare pentru cei din afara ei?
 • Gândindu-te la vârsta lui Avraam atunci când a fost chemat de Dumnezeu, în ce fel ți-ai schimba părerea cu privire la rolul persoanelor în vârstă în lucrarea lui Dumnezeu?

 

Aplicații practice

 • De cele mai multe ori deciziile părinților pot avea efecte foarte serioase asupra mai multor generații ulterioare ale acelei familii. Aceste efecte se numesc consecințe generaționale. Principiul acesta este reflectat mai clar în Exodul 20:5 în care citim că Dumnezeu pedepsește păcatele părinților în copii până la al treilea și al patrulea neam al celor ce-l urăsc pe Dumnezeu. Să stăm aproape de Dumnezeu, trăind în ascultare de El.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s