Dumnezeu creează familia – 23 septembrie 2018

Text: Geneza 2:18-24; 4:1,2

Verset de aur: Geneza 2:24

Prezentarea lecției:

Scopul – Să înțelegem importanța familiei în creație și în planul lui Dumnezeu, luând în considerare implicațiile acestui plan în viața noastră de zi cu zi, având în vedere rolurile diferite ale femeii și ale bărbatului în familie și în adunare.

 Contextul lecției:

În cartea Geneza, Dumnezeu stabilește o ordine și o însemnătate în creație. El spune de mai multe ori că ceea ce a creat El, e bun. Apogeul creației este omul – bărbatul și femeia – făcuți după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Această asemănare are mai multe implicații, printre care faptul că omul primește în stăpânire peștii, păsările, și toate celelalte animale, sălbatice și domestice. Cu toate că toate viața, în general, e importantă, viața omului e sacră, pentru că omul e singurul care are chipul lui Dumnezeu. Creșterea și înmulțirea oamenilor este o poruncă a lui Dumnezeu pentru că El vrea ca omul să crească, să se dezvolte și să-l laude pe Dumnezeu.

Structura lecției

A. Imposibilitatea existenței familiei (Geneza 2:18-20)

  • Prezentarea problemei  (v. 18)
  • Soluția în așteptare (v. 19, 20)

B. Familia poate exista (Geneza 2:21-24)

  • Trupul desfăcut (v. 21, 22)
  • Unitate în trup (v. 23, 24)

 C. Familia se extinde (Geneza 4:1, 2)

  • Primul fiu (v. 1)
  • Al doilea fiu (v. 2)

Întrebări pentru discuție

  • Există oare situații în viață când e bine ca omul să fie singur pentru un timp (sugestii: Mat 6:6, 14:23; Luca 22:41; Ioan 6:15; 1 Cor 7:5)?
  • Ce ar trebui să facă soțul și soția în familie pentru a-l glorifica pe Dumnezeu în căsătoria lor (Dați exemple clare, pozitive, nu păcate de evitat și nici exemple vagi de genul „să se iubească”)?
  • Care sunt diferențele dintre rolurile femeii și ale bărbatului în familie? Dar în biserică?

Aplicație practică

  • Învățăm din textul de astăzi că suntem creaturi relaționale, că avem o nevoie înnăscută de prietenii, de relații, de dragoste. Singurătatea nu ne face bine. Relația cea mai importantă, definitorie pentru noi, e cea cu Dumnezeu, următoarea e relația cu soțul/soția. Dumnezeu dorește să înflorim în căsnicie, dar din păcate, dușmanul atacă cu înverșunare relațiile de căsătorie în lumea în care trăim. Să continuăm să protejăm și să promovăm dorința lui Dumnezeu de a avea familii ce onorează voia lui Dumnezeu în modul lor de trai.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s