Dumnezeu creează lumina și viața – 9 septembrie 2018

Text: Geneza 1:14-25

Verset de aur: Geneza 1:14

Prezentarea lecției:

Scopul – Să înțelegem ce s-a întâmplat în cele de-a patra, a cincea și a șasea zile ale creației și să apreciem mai mult lucrurile pe care Dumnezeu le-a creat cu un scop precis în viața noastră.

 Contextul lecției:

Lumina a fost întotdeauna simbolul prezenţei divine. După cum lumina fizică este esenţială pentru viaţa fizică, la fel lumina divină este necesară, dacă fiinţele raţionale doresc să aibă viaţă morală şi spirituală. Luminătorii despre care am citit astăzi nu au scopul de a introduce lumină pentru prima oară în lumea aceasta, deoarece Dumnezeu decretase lumină în ziua întâi, ci spre a servi ca un a aranjament permanent pentru distribuirea luminii în lumea aceasta. Ei înseamnă surse de lumină, candelabre, luminători. Rolul lor este să despartă ziua de noapte, și să fie semne. După luminători, Dumnezeu face viețuitoarele mării și viețuitoarele pământului. Marile lucrări ale lui Dumnezeu săvârşite în zilele anterioare erau cu adevărat minunate, dar natura a primit o podoabă în ziua a cincea. Fără vegetaţia creată în ziua a treia, lumea ar fi prezentat o înfăţişare extrem de neatrăgătoare. Cu atât mai mult ar fi fost lipsită de atracţie şi de veselie dacă miriadele de fiinţe vii cu care este populată ar fi fost absente. Fiecare dintre aceste făpturi mici sau mari ar fi trebuit să ne dea o învăţătură cu privire la minunata operă a marelui Dumnezeu, căruia, ca Autor şi Întreţinător al vieţii, Îi datorăm adorare. Făpturile acestea ar trebui să ne dea un respect vrednic pentru viaţă pe care noi nu o putem da, dar ar trebui să o ocrotim cu grijă şi să nu o distrugem.

 

Ziua a patra (Geneza 1:14-19)

Facerea anotimpurilor  (v. 14, 15)

Facerea lunii și a soarelui (v. 16-19)

Ziua a cincea (Geneza 1:20-23)

Facerea păsărilor și a peștilor (v. 20, 21)

Dumnezeu binecuvântează (v. 22, 23)

 Ziua a șasea (Geneza 1:24, 25)

Facerea animalelor (v. 24)

Categoriile de animale (v. 25)

 

Întrebări pentru discuție

  • Pentru că Dumnezeu a creat timpul (anotimpurile, zilele, orele) care ar fi anumite metode de a ne utiliza timpul în mod eficient, onorându-l pe Dumnezeu?
  • Ce responsabilitate avem noi de a distinge între lumina și întunericul din sfera morală?
  • Care sunt locurile tale preferate din natură în care să te minunezi de creație și să-l lauzi pe Dumnezeu?

Aplicații practice

  • Geneza explică creația ordonată și proiectată de Dumnezeu. Acest lucru ne ajută să înțelegem clar că universul nu ar exista fără planul și implicarea directă a lui Dumnezeu. Implicațiile acestui adevăr sunt profunde în viața noastră de fiecare zi. În primul rând avem motive și stimulente zilnice de a-l lăuda pe Dumnezeu pentru tot ceea ce a creat. În al doilea rând avem responsabilitatea de a ne îngriji de creația pe care Dumnezeu a făcut-o și a decretat că este bună.
  • Științele naturii nu sunt dușman al credinței, dimpotrivă, ele ne ajută să înțelegem mai bine creația lui Dumnezeu în măsura în care El deschide ochii și mintea oamenilor de știință ca să o înțeleagă.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s