Dărnicia mână în mână cu dreptatea – 12 august 2018

Text: 2 Corinteni 8:7-15

Verset de aur: 2 Corinteni 8:9

Prezentarea lecției:

Scopul – Să identificăm situația care a dus la faptul că Pavel se aștepta să primească o colectă de la biserica din Corint; să explicăm felul în care folosirea textului din Exod 16:18 susține argumentul lui privind dărnicia; să identificăm o modalitate de a ajuta pe cineva în mod material în săptămâna care vine.   

 Contextul lecției:

Călătoriile apostolului Pavel i-au oferit baze de operațiuni în diferite orașe din Imperiul Roman. El se născuse în Tars, dar crescuse la Ierusalim (Fapte 22:3). Pavel a plantat biserici în orașe importante ca Filipi, Corint, Efes și a funcționat ca un fel de om de legătură dintre lumea neamurilor și cea evreiască din biserica secolului întâi. Unul dintre proiectele continue ale lui Pavel era strângerea de fonduri pentru sfinții nevoiași din Iudea. El spune să nu-i uităm pe săraci (Galateni 2:10), ceea ce era mult mai mult decât o simplă cerere de milostenie. Pavel aștepta din partea credincioșilor să se ajute unii pe alții în desfășurarea misiunii ce le fusese încredințată de Domnul Isus.

Spor la dărnicie (2 Corinteni 8:7-9)

  • Scopul bisericii din Corint (v. 7-8)
  • Exemplul lui Isus (v. 9)

Darurile de bună voie (2 Corinteni 8:10-11)

  • Un început bun (v. 10)
  • Terminați ceea ce ați început (v. 11)

Dăruirea echitabilă (2 Corinteni 8:12-15)

  • Bunăvoința de a da de unde este (v. 12)
  • Ușurarea și strâmtorarea (v. 13-15)

 

Aplicație practică

  • Bisericile și creștinii individuali ar trebui să dăruiască pentru a ajuta acolo unde este nevoie, din două motive: În primul rând, există obligația biblică de a face acest lucru (1 Ioan 3:17 etc.). În Vechiul Testament ajutarea celor în nevoie era văzută ca o reflectare a compasiunii lui Dumnezeu pentru ei (Psalmul 140:12; Ieremia 22:16).
  • În al doilea rând, care este mai puțin evident, dărnicia ajută dătătorul să se elibereze de egoism, lăcomie și prejudecăți împotriva celor lipsiți.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s