Pilde despre împărăția dreaptă a lui Dumnezeu – 10 iunie 2018

Text: Matei 13:24-33

Verset de aur: Matei 13:30

Prezentarea lecției:

Scopul – Să identificăm ideea centrală a fiecăreia dintre cele trei pilde legate de împărăția lui Dumnezeu; să prezentăm contrastul dintre înțelegerea lui Isus cu privire la împărăția lui Dumnezeu și înțelegerea greșită a evreilor din primul secol.

 Contextul lecției:

Domnul Isus a vorbit mult în pilde. Textul de astăzi face parte dintr-o serie de astfel de pilde care sunt menite să clarifice niște păreri greșite cu privire la modul în care Dumnezeu își va instaura Împărăția. Fiecare dintre aceste pilde începe cu propoziția: „Împărăția lui Dumnezeu este ca…”. Pentru evrei, acest termen de „împărăție” avea o conotație naționalistă, având de-a face cu locația geografică, originea și autoritatea politică și militară a poporului. Domnul Isus dă însă o altă perspectivă cu privire la Împărăție, un mesaj despre credință, despre pocăință, despre perseverență, despre transformarea unei națiuni prin schimbarea inimilor celor care o compun.

Pilda neghinei (Matei 13:24-30)

  • Sabotat pe ascuns (v. 24-25)
  • Descoperirea pagubei (v. 26-28)
  • Coexistența temporară (v. 29-30a)
  • Separarea veșnică (v. 30b)

Pilda bobului de muștar (Matei 13:31-22)

  • Dintr-o sămânță mică (v. 31-32a)
  • Un copac mare (v. 32b, c)

Pilda aluatului (Matei 13:33)

Aplicații practice

  • Niciunuia dintre noi nu ne place să avem răbdare – nu ne place să așteptăm! În special când cădem victime ale lipsei de dreptate, vrem să se facă dreptate imediat. Promisiunea împărăției lui Dumnezeu este că Dumnezeu este Cel care va face dreptate. Dumnezeul nostru sfânt și drept nu poate tolera răul și injustiția pentru totdeauna.
  • Dar împărăția lui Dumnezeu întemeiată prin Cristos nu aduce cu sine înfrângerea imediată a răului. Separarea se face nu la început, ci la sfârșit. Acum împărăția este ca un bob de muștar, aproape invizibilă, dar crește ca un bob de muștar sau ca drojdia în aluat. De aceea chemarea este pentru cei ce au urechi de auzit, să audă și să vină la El cu pocăință până nu este prea târziu.
  • Dacă Împărăția lui Dumnezeu întârzie să se manifeste în toată autoritatea, acest lucru se întâmplă pentru a da mai multor oameni ocazia de a intra în împărăție (2 Petru 3:9).
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s