Să aducem roadele dintâi – 13 mai 2018

Text: Leviticul 2:14, 23:9-22

Verset de aur: Leviticul 23:10

Prezentarea lecției:

Scopul – Să înțelegem ce înseamnă să aduci roadele dintâi și să vedem care este relația dintre acest concept al roadelor dintâi și Noul Legământ.

Contextul lecției:

Fiecare cultură are tradții diferite și evenimente diferite care marchează anumite momente importante din acea cultură. În cultura noastră, 1 ianuarie marchează începutul unui nou an și reprezintă o sărbătoare importantă. Israeliții trăiau într-o cultură agrară, iar evenimentele lor marcau diverse momente importante din acea cultură precum Sărbătoarea săptămânilor, sau a recoltei. Sărbătoarea săptămânilor amintește de perioada de recoltă a grânelor. Această perioadă dura 7 săptămâni, iar la finalul acestor săptămâni, în ziua cincizecimii, era marea sărbătoare.

Corelația dintre sărbătorile agrare și poporul lui Dumnezeu nu este o coincidență. Dumnezeu a acționat cu putere să-și scoată poporul din robie și să-i ducă în țara promisă. Poporul trebuie să înțeleagă și să recunoască faptul că prezența lor în acea țară era un dar din partea lui Dumnezeu. Țara îi aparține lui Dumnezeu, însă datorită harului său, Dumnezeu le permite israeliților să locuiască acolo și să prospere. Tot ceea ce au este un dar din partea lui Dumnezeu. În textul de astăzi Israeliții încă nu ajunseseră în Țara Promisă, ei se aflau încă la Sinai. Dumnezeu își stabilea însă principiile de viață pentru poporul său.

Pregătirea roadelor dintâi (Leviticul 2:14)

Aducerea roadelor dintâi (Leviticul 23:9-14)

  • Prezentarea (v. 9-13)
  • Momentul adecvat (v. 14)

Împărtășirea binecuvântărilor (Leviticul 23:22)

Aplicație practică

  1. Conceptul de Roade dintâi are o semnificație aparte pentru credincioșii creștini. Domnul Isus este numit „pârga”, sau „cel dintâi rod” (1 Corinteni 15:20, 23). De asemenea, în urma lucrării Domnului Isus, noi beneficiem de „cele dintâi roade ale Duhului” (Romani 8:23). Până la urmă, devenim și noi un fel de „pârgă” (Iacov 1:18).
  2. Ce înseamnă că suntem un fel de pârgă, un soi de roade dintâi? Înseamnă că mărturia noastră de copii ai lui Dumnezeu, răscumpărați prin sângele Domnului Isus trebuie să fie centrală în modul în care ne trăim viața.
  3. Văd cei din jurul nostru rezultatele (roadele) lucrării de mântuire a Domnului Isus în viața noastră, sau alt fel de roade? Suntem noi sare și lumină, sau nu?
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s