Urmează-mă! – 15 aprilie 2018

Text: Ioan 21:15-25

Verset de aur: Ioan 21:15

Prezentarea lecției:

Scopul – Să înțelegem relația dintre dragostea noastră față de Domnul Isus și practica de a-i imita dragostea și slujirea față de semenii noștri. Vom fi provocați să demonstrăm dragostea Domnului Isus în mai multe situații din viața noastră.

Contextul lecției:

L-ai dezamăgit vreodată pe Dumnezeu? E imposibil să-l dezamăgești pe Dumnezeu pentru că el știe bine cine ești și ce vei face. Nu putem să-l luăm pe Dumnezeu prin surprindere. Cu toate acestea, atunci când păcătuim îl întristăm pe Dumnezeu. Vă puteți imagina ce a simțit Petru atunci când s-a lepădat de Domnul Isus? Biblia ne spune că a a plâns amarnic. Îmi închipui că a fost dezamăgit de sine însuși, însă Dumnezeu, chiar dacă a fost întristat, nu a fost dezamăgit ci în harul său i-a oferit o a doua șansă lu Petru.

Harul acesta trebuie înțeles din perspectiva dragostei lui Dumnezeu pentru noi. Domnul Isus s-a dus după Petru, așa cum un păstor se duce după o oaie rătăcită. Dorința Domnului Isus a fost să-i demonstreze lui Petru cât de mult îl iubește în ciuda căderii sale, și să-l învețe să iubească în același fel la rândul lui. Ți-a demonstrat și ție Dumnezeu vreodată o astfel de dragoste? Ai învățat ceva din acea experiență?

O conversație repetitivă (Ioan 21:15-17)

 • Prima dată (v. 15)
 • A doua oară (v. 16)
 • A treia oară (v. 17)

O profeție solemnă (Ioan 21:18, 19)

 • O informație nedorită (v. 18)
 • O invitație plină de dragoste (v. 19)

O reorientare a provocării (Ioan 21:20-22)

 • Orientarea greșită (v. 20, 21)
 • Orientarea corectă (v. 22)

Declarația martorului (Ioan 21:23-25)

 • Zvon fals (v. 23)
 • Mărturie adevărată (v. 24, 25)

Aplicații practice

 1. Cuvintele pe care Domnul Isus i le adresează lui Petru sunt în același timp liniștitoare și neliniștitoare. Pe de-o parte sunt liniștitoare pentru că ne asigură că orice om, chiar și cei care-l resping la un moment dat pe Domnul Isus, poate să primească iertarea și să fie readus în părtășia lui Dumnezeu prin harul Lui nespus de mare. Pe de altă parte, ele sunt neliniștitoare pentru că ne amintesc de opoziția pe care o întâmpină Evanghelia în inimile multor oameni.
 2. Care trebuie să fie răspunsul nostru când înțelegem conversația dintre Domnul Isus și Petru? Ar trebui poate să răspundem și noi ca Petru și să ne oferim să paștem oițele Domnului, sau să avem un alt răspuns?
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s