Nu este Dumnezeu ca Tine – 11 martie 2018

Text: 2 Cronici 6:12-21

Verset de aur: 2 Cronici 6:15

Scopul – Să studiem ce a spus Solomon despre caracterul lui Dumnezeu și credincioșia Lui în ținerea promisiunilor. De asemenea, să descoperim cum poate sluji rugăciunea lui Solomon ca model pentru rugăciunile noastre.

Contextul lecției:

Cortul Întâlnirii a fost făcut de Moise, dar a fost proiectat de Dumnezeu. Moise a lucrat ,,după chipul care ți s-a arătat pe munte“ (Exod 26:30).  Templul a fost și el tot un proiect divin, desenat de Dumnezeu însuși. Solomon a lucrat după planurile pe care i le-a dat David, care le primise și el de la Dumnezeu: „Toate acestea”, a zis David, „toate lucrările izvodului acestuia, mi le-a făcut cunoscute Domnul, însemnându-le în scris cu mâna Lui.” (1 Cronici 18:19). Templul a devenit astfel un loc în care Dumnezeu a luat inițiativa de a se întâlni cu oamenii. Inaugurarea Templului îi oferă lui Solomon, cel mai înțelept dintre oameni, să rostească una din cele mai remarcabile rugăciuni din istorie. O vom examina împreună.

Observați structura rugăciunii și modul în care Solomon se raportează la Dumnezeu, scoțând în evidență elemente ale caracterului divin. Aceste elemente nu se schimbă și modelul acestei rugăciuni poat fi folosit și de credincioșii din secolul 21 care se roagă Dumnezeului noului legământ, Dumnezeului care a venit la cel căzut în păcat prin persoana Domnului Isus Cristos.

Prezentarea lecției:

Pregătirea lui Solomon (2 Cronici 6:12, 13)

  • Locul (v. 12, 13a)
  • Poziția (v. 13b)

Rugăciunea lui Solomn (2 Cronici 6:14-21)

  • Suveranitatea lui Dumnezeu (v. 14)
  • Promisiuni sfinte (v. 15-17)
  • O casă mică (v. 18)
  • O pledoarie sinceră (v. 19-21)

Aplicație practică

  1. Dumnezeul lui Solomon este și Dumnezeul nostru. Cuvintele cu care își începe el rugăciunea – „Doamne, Dumnezeul lui Israel! Nu este Dumnezeu ca Tine în ceruri şi pe pământ!” – reprezintă un adevăr veșnic, care e la fel de adevărat acum ca și atunci. El e Dumnezeul care s-a revelat pe Sine unei lumi căzute și pierdute, prin Isus Cristos.
  2. Dumnezeu continuă să își îndeplinească promisiunile. Dar El ne cere, la fel ca și în vechime, să umblăm cu El „cu toată inima” (2 Cronici 6:14). Pavel are un mesaj asemănător când spune creștinilor să se poarte „într-un chip vrednic de chemarea pe care ați primit-o”(Efeseni 4:1).
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s