Lupta cea bună a credinței – 25 februarie 2018

Text: 1 Timotei 6:11-21

Verset de aur: 1 Timotei 6:12

Scopul – Să identificăm atitudinile și acțiunile pe care Pavel l-a încurajat pe Timotei să le păstreze și să le dezvolte în calitate de lucrător și să ne gândim care sunt câteva moduri în care credința noastră ne va influența acțiunile în săptămâna viitoare și pe termen lung.

Contextul lecției:

Lucrarea din Efes n-a fost ușoară și Timotei era gata să-și părăsească postul și să meargă în altă parte, dar apostolul Pavel îl îndeamnă (îi poruncește!) să rămână pe loc și să-și continue slujirea (1:3). Îndemnul lui Pavel are de-a face cu o înțelegere deplină a greutăților unei astfel de slujiri, dar în același timp cu dorința de a-l încuraja pe ucenicul său să ducă până la capăt chemarea lui Dumnezeu.

Cele două idei incluse în lecția aceasta, cea de „luptă˝ și cea de „credință˝ sugerează dificultatea trăirii unei vieți de credință, dar de asemenea sugerează necesitatea unei conștientizări depline a nevoii de luptă. Nu e ușor să trăiești prin credință, însă este necesar pentru a putea obține cununa vieții veșnice. În al doilea rând, credința la care Pavel îl îndeamnă pe Timotei este credința în Domnul Isus, adică credința în cuvântul lui, în promisiunile lui. Viața noastră zilnică trebuie să denote o încredere deplină în ceea ce Domnul Isus ne-a promis.

Prezentarea lecției:

Pregătire de luptă (1 Timotei 6:11-16)

  • Ce să urmărim (v. 11)
  • Ce să nu uităm (v. 12)
  • Pe cine să imităm (v. 13)

Cum să ne facem aliați (1 Timotei 6:17-19)

  • Bogăția nestatornică (v. 17)
  • Bogății eterne (v. 18, 19)

Cu ochii pe premiu (1 Timotei 6:20, 21)

  • Să ne cunoaștem misiunea (v. 20)
  • Să stăm pe cale (v. 21)

Aplicații practice

  • „Lupta cea bună a credinței” poate foarte ușor să devină o luptă împotriva lăcomiei și a egoismului. Ne încredem noi în lucrurile de pe acest pământ mai mult decât ne încredem în Dumnezeu? Luptăm lupta cea bună atunci când ne încredem pe deplin în Dumnezeu în toate aspectele vieților noastre.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s