O credință disciplinată – 11 februarie 2018

Text: Iacov 3:1-12

Verset de aur: Iacov 3:8

Scopul – Să identificăm metaforele despre vorbire utilizate de Iacov și să explicăm una sau mai multe dintre aceste metafore din perspectiva unei experiențe personale

Contextul lecției:

Epistola lui Iacov este o carte prioritar practică în care este discutată credința adevărată. Versetele ei au ecouri care vin parcă din predica de pe munte și din cartea Proverbe, care sunt și ele eminamente practice.

Credința adevărată se vede din felul în care facem față încercărilor (cap.1), din felul în care îi tratăm pe ceilalți oameni (cap. 2), din felul în care vorbim (cap. 3), din felul în care tratăm păcatul din viața noastră (cap. 4) și din felul în care ne rugăm (cap.5).

Ideile majore ale epistolei sînt următoarele: credinţa ne ajută să biruim toate încercările vieţii (capitolul 1), credinţa ne ajută să arătăm aceiaşi bunăvoinţă faţă de toţi oamenii (capitolul 2), credinţa ne transformă şi inima şi felul nostru de vorbire (capitolul 3), credinţa ne învaţă să trăim cu evlavie în toate aspectele vieţii (capitolul 4) şi această credinţă ne face să aşteptăm venirea Domnului Isus ca pe o rezolvare a tuturor suferinţelor şi necazurilor (capitolul 5).

În capitolul 1 al epistolei, Iacov tratează atitudinea creștină în timpul încercărilor.

Prezentarea lecției:

Scăpată de sub control (Iacov 3:1-5a)

  • Problema calificării (v. 1,2)
  • Problema dimensiunilor relative (v. 3-5a)

Rezultatul eșecului (Iacov 3:5b-8)

  • Arde (v. 5b, 6)
  • Otrăvește (v. 7, 8)

Lipsa consecvenței (Iacov 3:9-12)

  • Observarea problemei (v. 9, 10)
  • Ilustrarea problemei (v. 11,12)

Aplicație practică

  • Lumea mediatică în care trăim, în care comunicațiile au loc instantaneu, este un mediu foarte periculos pentru cei ce nu-și pot stăpâni vorbirea. De multe ori trimitem un mesaj, sau un email fără să ne gândim la consecințe și fără să înțelegem problemele pe care le poate provoca. Să învățăm să ne controlăm exprimarea, limbajul, atitudinea pentru că scăparea acestora de sub control denotă o problemă mult mai adâncă, o problemă de inimă.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s