Dragostea care susține – 7 Mai 2017

Scopul – Să înțelegem care sunt modurile în care oamenii fug de Dumnezeu în zilele noastre și cum putem să le evităm.

Textul: Iona 1:7-17

Versetul de aur: Iona 1:10a

Contextul lecției:

,,Poți să fugi, dar nu te poți ascunde de Dumnezeu!“

Iona este o persoană istorică reală, nu doar caracterul unei povești sau parabole. Iona, fiul lui Amitai, s-a născut în Gat-Hefer, o cetate aflată la 5 kilometri nord de Nazaretul Galileii. Singura referinţă despre el pe care o mai găsim în Vechiul Testament este un text din 2 Împăraţi 14:25.

Cartea aceasta ne prezintă evoluția lui Iona între două cetăți: Ninive și Tars. Prima trebuia să fie destinația ascultării lui, cea de a doua a fost ținta drumului lui în neascultare. În loc să o ia spre răsărit, Iona a fugit spre apus. Știm că Tars a fost o cetate vestită și bogată (Psalm. 72:10; Ier. 10:9; Ezec. 27:12,25). Herodot o plasează foarte departe, tocmai în sudul Spaniei. Cum știm că Gibraltarul, ,,coloanele lui Hercules“, erau socotite pe atunci ,,capătul pământului“, este evident că Iona a vrut să fugă cât mai departe posibil de Ninive și de … Domnul.

Știind ce va face Ninive evreilor, Iona a vrut să împiedice harul lui Dumnezeu să se manifeste față de cei din Ninive. Iona a fost deci profetul care s-a luat la luptă cu iubirea divină! Deși cartea îi aparține și-i urmărește evoluția, personajul ei principal nu este omul Iona, ci Dumnezeul harului și al îndelungii răbdări.

Iona este trimis cu un mesaj de pocăinţă la cetatea păgână Ninive. Profetul cunoştea însă răutatea asirienilor şi pericolul potenţial pe care-l constituiau ei pentru evrei (Isaia profeţise cu aproximativ 30 de ani mai înainte despre nenorocirile pe care asirienii le vor aduce asupra celor din Israel – Isaia 7:17-25) şi din această cauză el refuză să plece la Ninive şi fuge „departe de faţa Domnului” cu o corabie care se îndrepta spre Tars.

Dumnezeu l-a oprit din fuga lui răzvrătită prin intermediul unei furtuni stârnită pe mare, a trimis un pește să-l scape pe Iona de la înec şi să-l întoarcă pe ţărmul mării şi l-a trimis pe profet a doua oară la Ninive.

Prezentarea lecției: 

  1. Cauza furtunii (Iona 1:7-9)
  • Sorții (v. 7, 8)
  • Afirmația lui Iona (v. 9)

2.  Îngrijorările corăbierilor (Iona 1:10, 11)

  • Cu privire la păcatul lui Iona (v. 10)
  • Cu privire la o soluție (v. 11)

3. Consecințele acțiunilor (Iona 1:12-17)

  • Soluție (v. 12-14)
  • Rezultate (v. 15-17)

Aplicații practice:

  1. Foarte mulți dintre noi repetăm și astăzi greșelile lui Iona. Știm bine ce vrea Dumnezeu de la noi, însă în mod deliberat mergem în direcția opusă.
  2. Trebuie să învățăm să ascultăm de Dumnezeu. Trebuie să ne rugăm ca Domnul să ne dea putere să-l urmăm.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s